Skip directly to content

kisebbség

Markó Béla: A próbálkozások folytatása (Kisebbségi stratégiák)

on Sun, 01/14/2018 - 09:20
 
" ... a „nemzeti kisebbségezés” valószínűleg nemcsak a román–magyar viszony jellemzésére nem
alkalmas, hanem különös módon a magyar–magyar kapcsolatokra is hatással volt, egymás megismerését
is akadályozta valamiképpen. Nomen est omen! Aki kisebbségi, attól elvárható, hogy a magyar nemzeten
belül is kisebb legyen ..."
 
Forrás: Élet és Irodalom
Undefined

Miként vált a kisebbségi kérdés hatalomtechnológiai kérdéssé

on Thu, 10/15/2015 - 06:19
 
 
Az Újvidéki Rádió október 13-i Szempont című műsorában hangzott el Losoncz Alpár jegyzete arról, miként vált a kisebbségi kérdés hatalomtechnológiai kérdéssé, hogyan viszonyult az elmúlt 25 évben a budapesti politika a vajdasági magyarsághoz (az október 13-i adás első része) 
Undefined

Végel László: A határon túliakon cuppogják magukat prófétává

on Mon, 12/08/2014 - 07:16
 
Képtelen helyzet: a hivatalos diskurzusban a nemzeti egyetértés retorikája dominál, a mozaikos kép helyett homogén nemzetkép uralkodik el, amelyben a kisebbségi kultúrák rezervátumokat, egzotikus skanzenokat képviselnek. Holott nem azok, de a szimbolikus és homogén nemzetkoncepció azzá teszi őket … Sajnos ma a nemzeti üzenetek legnagyobb része politikai, az is főleg a pártcsatornákon keresztül jön.
Undefined

Az Egyház nem nemzetpolitikai alapon működik

on Mon, 08/11/2014 - 07:07
 
A Hét Nap vajdasági hetilap interjút készített Német László SVD nagybecskereki püspökkel, a németcsernyei templom sorsának apropójából
 
 
Undefined

Dr. Várady Tibor: Hol tartunk?

on Mon, 02/03/2014 - 18:55

Hol tartunk?

 

"Hogy egy kisebbségi autonómia valósággá váljon, a többséggel kell tárgyalni kitartóan, szívósan, hozzáértéssel"

Az autonómia természetes és jogos igénye minden kisebbségnek. A nemzeti tanácsok megalakításának ötlete már 1919-ben is felvetődött az itteni magyar közösségben. A kommunizmus évei után a VMDK állított össze egy autonómiatervezetet, mely tiszteletet és megbecsülést érdemel. A tervezet fontos, de nem azonosítható a valósággal. Hogy egy kisebbségi autonómia valósággá váljon, a többséggel kell tárgyalni kitartóan, szívósan, hozzáértéssel.

Undefined

Dr. Tóth Mihály előadása

on Fri, 03/29/2013 - 23:39

Az ukrán kisebbségi jogi szabályozás és a nyelvtörvény dilemmái -

Dr. Tóth Mihály előadása az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Jogtudományi Intézetében - 2013. 03. 28.

Undefined

Végel László: Sebezhető kisebbség

on Mon, 12/17/2012 - 06:47

Sebezhető kisebbség

  • „A szerbiai statisztikai hivatal nyilvánosságra hozta a 2011-ben megtartott népszámlálás nemzetiségi adatait, ezek szerint a vajdasági magyarság lélekszáma jelentős mértékben csökkent. Számokban kifejezve: 254 ezer magyar került a nyilvántartásba, mintegy 40 ezerrel kevesebb, mint a tíz évvel ezelőtti népszámlálás alkalmával. Százalékokban kifejezve ez a létszámcsökkenés lényegesen nagyobb, mint a pártállami időszakban.
Undefined

Szirtes I. János: Kontraproduktív nemzetiségi politikánk

on Wed, 07/04/2012 - 08:52

 

  • A rendszerváltást követően az addig csöndben izzó kisebbségi kérdés lángra lobbant, azonban a tüzet tápláló politikai pártok kivétel nélkül saját rövid távú belpolitikai („szavazatoptimalizáló”) céllal nyúltak a problémához. Ezt az érintett szomszédok (akik ugyanilyen célokat követtek) nemritkán országuk egysége elleni lépésként interpretálták. Ez a helyzet egyik lényeges táptalaja az ottani nacionalizmusnak, miközben a politikai kommunikáción kívüli tényleges nacionalizmus hangos kisebbségben van.
Undefined

Székely szerint a nagyvárosi szórványközösségek támogatása prioritást kell élvezzen

on Wed, 03/21/2012 - 09:12

 

Undefined

Miért féljünk az éementé elemkápésodásától?

on Wed, 03/14/2012 - 07:30

 

  • A kisebbségi magyar érdekképviselet most így néz ki: adott a Fidesz és annak leányvállalatai, amelyeknek a működését a lojalitás, a szervezeti sematizmus és a konfrontatív nacionalizmus határozza meg. A szlovákiai választások a romániai választások referenciája bizonyos értelemben. Nem csoda, ha visszafojtott lélegzettel figyeli mindenki, mi folyik ott. Az első és legfontosabb tény az, hogy évek óta abban az illúzióban ringatja magát a Fidesz és a „Kárpát-medencei jobboldal” (így), hogy lehet futószalagon pártokat gyártani.
Undefined

Pages