Skip directly to content

magyarság

Végel László: A vajdasági magyarság tehát kettős életet él!

on Sun, 10/11/2015 - 16:33
 
 
Nem csak az Orbán kormány retorikája, intézkedései is  végzetesek a vajdasági a magyarságra nézve. "A magyar határkerítés felállítása fokozta a magyar kisebbség Európa iránti szkepticizmusát. A Vajdasági Magyar Szövetség az ötlet közzététele után nyomban hangoztatta, hogy a szögesdrót kerítés használ Szerbiának és a magyar kisebbségnek (is), miközben a szerb kormány képviselői helytelenítették a felállítását."
 
A menekülthullám nem pusztán súlyos „nagypolitikai” kérdések sorát vetette elénk, érzékenyen érintette az átlagembereket is.
Undefined

Kende Péter: magyarként, zsidóként az emberiségről

on Fri, 04/10/2015 - 17:55
 
 
"A 19. század közepéig az urak és a parasztok, aztán a vidéki tespedt úri-paraszti életforma került szembe a modern, dinamikus városi-polgári életmóddal. Az első világháború után erre épült rá a keresztények és zsidók politikai megkülönböztetése."
 
Igazi európai gondolkodó. Elemzéseiben a napi eseményeken felülemelkedve megpróbálja előre látni, fölmérni a folyamatok kifutását, hogy időtállóan érvényes ítéleteket alkosson.
Undefined

Marsovszky Magdolna: A direkt és a fordított rasszizmus

on Tue, 03/26/2013 - 08:47

A direkt és a fordított rasszizmus

  • „Az ENSZ javaslata alapján 1966 óta március 21. az antirasszizmus napja. Mindennap, de ezen a napon nyomatékosan tiltakozunk mindenféle rasszista erőszak ellen, a különböző médiákban vagy – mint Magyarországon – a parlamentben is tapasztalható sztereotipizált, kódolt vagy nyílt gyűlöletkeltés és a mindennapi rasszizmus ellen.
Undefined

Takács Ferenc: Zárszámadás – Az asszimiláció kívánatos mélysége 2.

on Mon, 01/21/2013 - 07:40

Zárszámadás – Az asszimiláció kívánatos mélysége 2.

  • „Asszimilációs idill 1862-ből. Forrásom Ágai Adolf (1836-1916) Zsidó menyegző falun - Rajzolat a zsidó magyar népéletből című írása, mely a Magyar Izraelita 1862. március 21-i számában jelent meg… Formájára és szerkezetére nézve ebben a sémában - a séma két tagjaként - egy állandó és egy változó komponens jelenik meg egymással kölcsönhatásban: a "magyarság" egyfelől és a "zsidóság" másfelől.
Undefined

Marsovszky Magdolna: Nemzetek Európája, az etnonacionalista nemzetkoncepció

on Fri, 12/28/2012 - 10:10

 

  • A magyarországi hivatalos kultúrának, az Orbán-kormány és a Jobbik nemzetkoncepciójának központi eleme az az elképzelés, miszerint létezik egy „magyarság”, mint kulturálisan vagy etnikailag homogén népnemzeti közösség (gyakran „vérközösség”). Európát ennek megfelelően a „nemzetek Európájának” tekintik.
Undefined

Kész a leltár

on Sun, 03/18/2012 - 09:58

Kész a leltár

  • A szlovákiai magyarság az év elején két nagy pofonnal számolt. Tudtuk,  hogy először kapunk egy nagy etnotaslit (a saller és koki ötvözétéből készült   koponytrauma), majd kapunk egy össztársadalmi demokratatatata sorozást is (ez az ütésforma olyan hangot ad ki, mint a kalasnyikov, és akkor következik be, amikor a bokszoló nem védi a bal oldalát). Jelentem, mindkét esemény megtörtént, és mind a két eseményt „szerencsésen“ túléltük, mert idejében megszólalt a gong, és még sikerült saját lábunkon eltámolyogni a kék sarokba.
Undefined

Kikerülhetetlen lenne az RMDSZ?

on Thu, 02/16/2012 - 06:32

 

  • A romániai magyar politikai élet egyik kétségtelenül legellentmondásosabb, de leginkább szükségszerű szervezete az RMDSZ. Ellentmondásos, mert az elmúlt szűk évtized pártalapításai rámutattak arra, hogy valamilyen szintű társadalmi igény létezik egy újfajta romániai magyar politizálásra. Legszükségesebb pedig abban az értelemben, hogy ma még nincs olyan alternatíva, mely helyettesíteni lenne képes a Szövetséget a román politikai közegben. A Románia Ma blog elemzése. Az RMDSZ olyan - politikai értelemben vett - "öreg rókák" gyülekezete, akik még fiatal
Undefined

A teljes egyetértés maga a diktatúra

on Sat, 07/30/2011 - 16:52

 

A teljes egyetértés maga a diktatúra
 
  • Rudolf Chmel szerint a nacionalizmust és a butaságot nem lehet legyőzni, mégis harcolni kell ellene. Túl a hetvenen, neves értelmiségiként sem vonul vissza az elefántcsonttoronyba. Számtalan csalódása ellenére a szlovák–magyar megbékélés tántoríthatatlan híve, holott miniszterelnök-helyettesként, a Híd-Most párt alelnökeként olyan jelenségekkel szembesül, amelyekre rémálmaiban sem gondolt Rudolf Chmel
Undefined