Skip directly to content

integráció

Kitörni az áldozati szerepből

on Sat, 07/05/2014 - 11:24
 
"Amíg a perifériára szorítottak lelkiállapotát az áldozati szerep uralja, és nem alakul ki egy új polgári tudatosság, nem nagyon van értelme abban reménykedni, hogy a tisztelet, a multikulturalizmus és az egyenlő lehetőségek alapján megtörténik az integráció" – állapítja meg az alternatív Nobel-díjas Bíró András, az Autonómia Alapítvány alapítója és első igazgatója. Ő jegyzi a most magyarul is megjelent Az áldozati szereptől a polgári tudatig című, a romák integrációjával foglalkozó kötet vitaindító esszéjét.
Undefined

Rengetegen izzadtak együtt Habermasért

on Fri, 05/30/2014 - 07:27

Rengetegen izzadtak együtt Habermasért

"A bénító dilemmákból nem hátra, hanem előre kell lépni, fel kell tenni a kérdést: Van-e reális lehetőség egy olyan integrációra, ami egyszerre nemzetek közötti, egyszerre nemzetek feletti?"


A 85 éves Jürgen Habermas az Európai Bizottság által szervezett előadássorozatban, plusz a Goethe Intézet koprodukciójában érkezett Budapestre, hogy Európai polgárok és európai népek címmel tartson előadást.
Undefined

Törzsök Erika: Extra Hungariam...

on Mon, 04/02/2012 - 07:36

 

  • "Magyarország szuverenitásának állandósult hangoztatásával Orbán Viktor Trianont szentesíti. Körülöttünk, Ukrajna kivételével az Európai Unió tagállamai terülnek el. Szerbia most kap zöld jelzést, mert be akar kerülni oda, ahonnan mi kifelé tartunk. A Fidesz-kormány bezárkózik a szuverenitásba, a két világháborúban kijelölt határok közé, ahelyett, hogy Trianon meghaladására törekedne. Jó lesz újra a határnál álldogálni órákat, ha Kolozsvárra vagy Komáromba, netán Bécsbe akarunk menni.
Undefined

Nemzethalál

on Fri, 03/23/2012 - 06:50

 

  • Egy ideje két nagy eszme birkózik egymással Európában: az ellentmondásos hagyományokat őrző nacionalizmus és az ugyancsak nem teljesen egyértelmű unionizmus. Az utóbbi lassacskán és bizonytalanul fogalmazódik meg, de a gazdasági és külpolitikai kényszerek egyre dinamikusabbá teszik. A nacionalizmus ellenben, legalábbis itt, Közép-Európában, az EU keleti végvidékén, különösen Magyarországon nagyon elevennek, ötletektől duzzadónak látszik.
Undefined

Egy modell vitája: beolvadásról, beolvasztásról, fennmaradásról

on Thu, 03/08/2012 - 09:50

 

  • Szórvány és asszimiláció. Egy modell vitája” címmel szervezett nagy érdeklődést kiváltó előadást kedd este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A főkonzulátus udvari előadótermében Bodó Barna politológus (docens, Sapientia EMTE) a strukturális asszimiláció elméletét ismertette, kerülve a politikai ráhatásokat.
Undefined